Dziś Światowy Dzień Wegan. Weganizm to styl życia, zgodnie z którym rezygnuje się całkowicie ze spożywania produktów odzwierzęcych. Weganie prócz mięsa rezygnują także z jedzenia jajek, mleka i wszystkich innych produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt. Choć Dzień Wegan jest świętem określonej grupy ludzi, to jestem zdania, że każdy z nas może świętować takie małe okazje na swój sposób! Moim było stworzenie w pełni wegańskiego deseru, który przypadł do gustu całej rodzinie! Kulki mocy to niesamowicie szybka do zrobienia, słodka i zdrowa przekąska. Same zalety!
Przepis na wegańskie kulki mocy
Składniki:
- 70 g daktyli bez pestek
- 40 g tartych migdałów
- 30 g wiórków kokosowych + dodatkowe wiórki do obtoczenia na koniec
- 10 g nasion chia
- 15 g masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Do przyrządzenia kulek mocy przyda się miska z pokrywką do miksowania. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy na pastę.
Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na przyrządzone kulki należy przeznaczyć pojemnik na żywność, z którym następnie wrzucimy kulki do lodówki. Po paru godzinach przekąski będą twarde i gotowe do jedzenia, smacznego!