Majonez to kremowa masa, która jest doskonałym uzupełnieniem do bardzo wielu dań! Do jajek, do sałatek, do sosów… Jeżeli planujesz w najbliższym czasie wykorzystywanie większej ilości majonezu, możesz spokojnie przygotować własny, domowy majonez, którego termin ważności to około kilkunastu dni. Ręcznie robiony majonez ma bardzo wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Przepis na majonez
Składniki
- 350 ml oleju
- 2 żółtka
- 15 g musztardy
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Do rondelka wkładamy żółtka jajek, musztardę i sok z cytryny. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy cukier puder i sól. Ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy ostatni składnik, czyli olej. Olej wlewamy stopniowo, ubijajac jednocześnie masę przy pomocy ręcznego blendera. Po kilku minutach blendowania majonez powinien być gotowy.