Jak zrobić przepyszne espresso/latte?

Każdy smakosz wie, że kawa kawie nie równa. Zagłębiając się jednak w ten temat odkryłam, że za smak kawy odpowiada znacznie więcej czynników niż tylko jej rodzaj! Dzisiaj porozmawiamy sobie o tym jakie czynniki wpływają na smak espresso, jakie filiżanki do kawy najlepiej wybrać i jak zrobić espresso aby było naprawdę smaczne, a dodatkowo zdradzę wam przepis na pyszną kawę latte!

Kawa

Przede wszystkim kawa ziarnista! Może to być dowolny rodzaj kawy, wszystko zależy od naszych osobistych gustów, jednak jeżeli będzie w ziarnach będzie na pewno odpowiednio aromatyczna. Kawę, o czym mało kto wie, dobrze przechowywać w lodówce. Odpowiednia ilość kawy do przygotowania filiżanki espresso to 16g.

 

Regulacja zmielenia

Mielenie to bardzo istotny czynnik parzenia kawy. Ziarna kawy należy mielić bezpośrednio tuż przed rozpoczęciem parzenia, ponieważ im dłuższy kontakt z powietrzem tym kawa bardziej traci aromat. Zbyt grube ziarna kawy mogą sprawić, że kawa nie zaparzy się odpowiednio, z kolei zbyt mocno zmielona kawa może rozwalić nasz ekspres do kawy, ponieważ woda nie będzie mogła się „wcisnąć” między rozdrobniona nasionka.

 

Woda

Od wody zależy więcej niż nam się wydaje! Zła woda, może wpłynąć zabójczo na nawet najlepszą kawę. Najlepsza woda dla kawy powinna być miękka, a więc nie taka, jaką zwykle mamy w kranie. Jeżeli do robienia espresso używamy wody z kranu, należałoby zainwestować w filtr wody. Dzięki temu kawa zyska lepszy smak, a ekspres nie zakamieni się tak łatwo!

 

Filiżanka

Filiżanka do espresso to także ważny element dobrej kawy! Oczywiście, jak jemy tak i pijemy, głównie oczami, ale to nie o to chodzi! Filiżanka, której używamy powinna być podgrzana do około 40 st. C, dzięki temu espresso nie straci od razu temperatury, którą ma, a wraz z nią nie utraci swojego smaku. Najlepszymi szklankami do kawy, będą zdecydowanie filiżanki termiczne z podwójną ścianką, które utrzymują w środku temperaturę napoju, a zewnętrzna ścianka pozostaje chłodna, dzięki czemu mamy pewność, że się nie poparzymy.

 

Czas parzenia

Idealne espresso powinno być parzone przez około 5 do 7 sekund. Najczęściej ekspres ma już zakodowaną długość parzenia kawy, jeśli jednak tak nie jest, warto zrobić to samemu!

 

Jak zrobić kawę latte?

Jak już mamy gotowe espresso, to zrobienie kawy latte będzie dziecinnie proste! 200 ml mleka podgrzewamy do temperatury około 70 st. C i spieniamy blenderem. Spienione mleko wlewamy do szklanki do latte, szczególnie polecam szklanki termiczne z podwójną ścianką, które tak jak w przypadku filiżanek termicznych, na długo utrzymają temperaturę napoju, a dodatkowo mamy pewność, że nie poparzymy sobie dłoni o zewnętrzną ściankę. Teraz pozostaje już tylko zrobić espresso i wlać je wprost do szklanki ze spienionym mlekiem. Klasyczna kawa latte gotowa!