Dziś przedstawiam wam przegląd produktów, których nie może zabraknąć w waszej kuchni w trakcie wielkanocnych przygotowań. Do Wielkanocy jeszcze niecały miesiąc, dlatego zdążycie zaopatrzyć się w brakujące elementy akcesoriów kuchennych, które pomogą wam w świątecznym pichceniu ciast. Przygotowywanie świątecznego stołu to ogrom pracy, a najbardziej czasochłonne jest pieczenie. Z pomocą zaproponowanych przeze mnie przyborów kuchennych przyspieszycie ten proces, a pieczenie stanie się przyjemnością.
A czy wiesz, ile przed świętami zasiać rzeżuchę? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz na naszym blogu!
Forma na babkę, blacha do pieczenia
Wielkanoc to czas świątecznych wypieków, szczególnie babek drożdżowych, pasztetów i paschy. Odpowiednia forma do pieczenia jest niezbędna. Jeśli przy świątecznym stole zasiądą dzieci, przyda się także forma do muffinek, w której możecie upiec mini babki drożdżowe – sprawdzą się do dekorowania lukrem bądź czekoladą.
Stolnica, mata do pieczenia, wałek
To niezbędne akcesoria, bez których ani rusz! Możecie zdecydować się na klasyczną drewnianą stolnicę, która dzięki swoim rozmiarom bez problemu pomieści sporą ilość ciasta i podręcznych dodatków, bez obaw o wysypywanie się mąki poza stolnicę. Do wyboru także silikonowa mata do pieczenia, która jest bardzo praktyczna, można ją nawet zwinąć i schować do szuflady. Dostępna w różnych kolorach. Do stolnicy warto dobrać drewniany wałek, a do maty silikonowej wałek z tego samego tworzywa.
Siekacz do ciasta kruchego
Wiele ciast wielkanocnych, a w szczególności mazurek, składają się w głównej mierze z kruchego ciasta. Przygotowanie kruchego ciasta wymaga pewnych umiejętności, wszystkie składniki powinny być w odpowiednich temperaturach, dokładnie ze sobą połączone. Pomocnym w tym przypadku będzie specjalny rozdrabniacz do kruchego ciasta, za pomocą którego połączycie wszystkie składniki ze sobą. Siekacz do ciasta kruchego znajdziesz w akcesoriach kuchennych.
Brytfanna lub naczynie żaroodporne
Do przygotowywania świątecznych pieczeni dobrze sprawdzi się także naczynie żaroodporne lub brytfanna emaliowana, bądź brytfanna żeliwna, w których upieczemy mięso na kanapki albo tradycyjny schab ze śliwką do świątecznego obiadu. Naczynie żaroodporne posłuży także do podawania bezpośrednio potraw, dostępne są także specjalne naczynia żaroodporne z podgrzewaczem.
Mały kubek bądź rondel
Sprawdzą się szczególnie do gotowania jajek, mleka, a także do zrobienia budyniu do wielkanocnych ciast czy podgrzania kajmaku do mazurka. Sprawdzą się idealnie do każdej czynności, do której wykonania duży garnek nie jest konieczny. Rondelek bądź garnuszek emaliowany są poręcznymi akcesoriami, wyposażonymi w wygodne uchwyty bądź rączki.