Jak zrobić mrożoną kawę?

Czy jest wam znajome pojęcie takie jak cold brew coffee? Można to przetłumaczyć jako parzenie kawy na zimno. Brzmi absurdalnie? Ja również jeszcze jakiś czas temu nie wyobrażałam sobie, że mogę zrobić mój ulubiony napój bez gorącej wody. Do przygotowania kawy cold brew potrzebna będzie mielona kawa. Podobno najsmaczniejsza jest kawa grubo lub średniomielona. Kawa parzona na zimno smakuje całkowicie inaczej niż klasyczny napój, warto więc poeksperymentować z różnymi rodzajami kaw, aby przekonać się, jaka smakuje najlepiej parzona standardowo, a jaka na zimno.

 

Przepis na kawę mrożoną

Składniki

  • 100 g kawy mielonej
  • 800 ml wody
  • mleko do smaku
  • lód

Kawę wrzucamy do słoika i zalewamy zimną wodę. Zakręcamy i odkładamy do lodówki na około 12 – 13 godzin. Nie wolno trzymać tak kawy zbyt długo, bo smak może się zepsuć.

Po tym czasie zawartość słoika przelewamy do dzbanka z zaparzaczem, tak aby fusy pozostały w siteczku.

Powstałą esencję z kawy rozlewamy do szklanek, dorzucamy lód i zalewamy mlekiem tak jak lubimy.

Jeżeli masz ochotę, możesz dodać jeszcze jakiś słodki syrop klonowy lub płynną czekoladę!