Wegańskie kulki mocy

Dziś Światowy Dzień Wegan. Weganizm to styl życia, zgodnie z którym rezygnuje się całkowicie ze spożywania produktów odzwierzęcych. Weganie prócz mięsa rezygnują także z jedzenia jajek, mleka i wszystkich innych produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt. Choć Dzień Wegan jest świętem określonej grupy ludzi, to jestem zdania, że każdy z nas może świętować takie małe okazje na swój sposób! Moim było stworzenie w pełni wegańskiego deseru, który przypadł do gustu całej rodzinie! Kulki mocy to niesamowicie szybka do zrobienia, słodka i zdrowa przekąska. Same zalety!

Przepis na wegańskie kulki mocy

Składniki:

  • 70 g daktyli bez pestek
  • 40 g tartych migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych + dodatkowe wiórki do obtoczenia na koniec
  • 10 g nasion chia
  • 15 g masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Do przyrządzenia kulek mocy przyda się miska z pokrywką do miksowania. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy na pastę.

Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na przyrządzone kulki należy przeznaczyć pojemnik na żywność, z którym następnie wrzucimy kulki do lodówki. Po paru godzinach przekąski będą twarde i gotowe do jedzenia, smacznego!